Skip to main content

2012

By 1 april 2012mei 23rd, 2023No Comments

zondag 18 maart 2012 19:00 uur

Pieterskerk Leiden

Cantate 182 Himmelskönig, sei willkommen – Johann Sebastian Bach

Pieterskerk in Leiden
Dirigent: Frank de Groot
Solisten:
Charlotte Stoppelenburg, alt
Leon van Liere, tenor
David Greco
Orkest: Amici della Musica

vrijdag 23 en
–  voor de Kinderen
zondag 25 november

Weihnachtsoratorium –  Johann Sebastian Bach

Frank de Groot – dirigent
Solisten:
Renate Arends – sopraan
Charlotte Stoppelenburg – alt
Jan Willem Schaafsma – tenor
Robbert Muuse – bas/bariton
Orkest – Amici della MusicaWassenaar Vocaliter viert feest met Bach
Einde november is het zo ver: na grondige voorbereiding wordt in Wassenaar uitgevoerd het vrolijke muziekstuk “WeihnachtsOratorium” van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Bach levert altijd een weelde aan klanken die de luisteraar blijven boeien en menig musicus verlangt er naar om nu en dan weer eens Bach te mogen uitvoeren. Daarom zijn we blij dat het in onze Dorpskerk in Wassenaar einde november weer zo’n feest wordt. Onder de bezielende leiding van dirigent Frank de Groot gaan zeer begaafde musici aan de gang, tezamen met het plaatselijke grote koor Wassenaar Vocaliter. Uitgevoerd worden de delen 1 tot en met 4 van het WeihnachtsOratorium.

Dit jaar zijn er twee verschillende concerten in de Dorpskerk in Wassenaar. Vrijdagavond 23 november om 20:15 uur en zondagmiddag om 15:00 uur. In het zondagmiddagconcert wordt er speciale aandacht aan de aanwezige kinderen besteed. Kinderen van alle leeftijden zijn dan ook van harte welkom. Waarom dit concert met die extra aandacht voor de kinderen? In de klassieke uitvoering op vrijdagavond kunnen de luisteraars in hun programmaboekje de tekst – zowel in het Duits als in het Nederlands – over de blijde geboorte van Jezus volgen; maar de kinderen kunnen dat niet zo snel. Daarom wordt op zondagmiddag het verhaal en de muziek van Bach, speciaal voor kinderen, op moderne manier belicht. Ook worden sommige lange herhalingen in de muziek wat ingekort teneinde de kinderen niet te overladen. In de muziekwereld leven zorgen over de muzikale ontwikkeling van kinderen en de oorzaken daarvan zijn bekend. Kennismaking met stijlvolle, mooie muziek doet sluimerende interesses ontwaken. En dàt is de reden waarom Wassenaar Vocaliter met haar bescheiden mogelijkheden iets wil doen voor de muzikale vorming van jeugdigen. Bach is voor jong en oud.
Toegangsprijzen: volwassene € 24,- ; kind tot 15 jaar € 7,50. Kaartjes te verkrijgen bij Boekhandel de Kler in de Langstraat en bij de leden van Wassenaar Vocaliter. Aangeven welk concert men wil bezoeken. Iets nieuws dit jaar: een aantal restaurants bij de Dorpskerk biedt op zowel 23 als 25 november speciaal geprijsde menu’s aan. Deze kunt u bestellen op vertoon van uw plaatsbewijs. Dit om uw komst naar de concerten nog feestelijker te maken.

Bach voor de kinderen

Wie een boek schrijft, heet een schrijver. Wie muziek schrijft, gebruikt muziek-tekens en heet componist. Moet er ook bij gezongen worden, dan wordt dat lied wel met letters geschreven. Johann Sebastian Bach leefde ongeveer driehonderd jaar geleden (1685 -1750) en gezegd wordt dat hij de beste schrijver van muziek van alle tijden is. AI zijn muziek is heel mooi. AI heel jong leerde hij zich zelf bijna alles wat nodig is voor zijn vak. En hij leerde graag van anderen. Om nog meer te leren, liep hij eens van huis dwars door Duitsland – een maand lang- naar Hamburg waar een beroemde organist, Buxtehude, woonde en werkte. Hij leerde veel en na drie maanden liep hij weer naar huis; dat duurde ook weer een maand.
Veel muziek schreef hij voor gebruik in de kerk, maar ook veel andere muziek. De meeste wijsjes heeft hij zelf bedacht; telkens kwam er wat nieuws. Maar ook lette hij op straat op wat er te horen was. De mensen op straat luisterden niet naar de radio of zo iets, nee, zij zongen zelf op straat. En daarom kon Bach vaak straat-liedjes zelf gebruiken en mooier maken.
Het “Weihnachts-oratorium” of “groot muziekstuk voor Kerstmis” is een boek met allerlei mooie liederen over de geboorte van het kindje Jezus, allemaal mooie en blijde liederen. Om die te laten horen zijn vele muzikanten nodig (25), vijf heel knappe zangers en zangeressen; en ook nog heel veel (zestig of meer) zangeressen en zangers die samen een koor heten. En vooral ook: de leider in de muziek en die heet dirigent. Met elkaar kunnen al die mensen (bijna honderd dus) een mooi concert leveren. In de tijd van Bach waren er in het koor ook kinderen bezig en die zongen heel mooi. Kinderen kunnen mooi zingen, maar ja, dat kon nu niet geregeld worden. Toch is het fijn als de kinderen er bij zijn. En daarom worden de kinderen uitgenodigd om er bij te zijn in een concert op zondagmiddag 25 november in de Dorpskerk in Wassenaar. Dan wordt ook uitgelegd met leuke plaatjes wat er gezongen wordt. Echt alle kinderen mogen komen, hoe klein ze ook nog zijn. Breng papa en mama mee, of opa en oma.
Koor Wassenaar Vocaliter voert het “Weihnachts-oratorium” uit op vrijdagavond 23 november 20.15 uur en op zondagmiddag 25 november 15.00 uur. Toegangsprijs € 24,- voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen jonger dan 15 jaar. Kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel De Kler in de Langstraat in Wassenaar, bovendien bij de leden van het koor.

Repetitielocatie

Messiaskerk
Zijllaan 57
2241 KC, Wassenaar

Voorzitter | Paul Bakker| tevens 2e penningmeester
Secretaris | Marguérite de Muinck Keizer| tevens vice voorzitter
035-2083545 of 06-24532745| email: secretaris
Penningmeester | Irene Huyts
Algemeen lid | Marie-France Luchsinger
Algemeen lid | Angelien Dees | tevens 2e secretaris
KvK nummer: 40407126
IBAN: NL19 INGB 00002406 26