Recensie 13-04-2010

Bijzonder concert Wassenaar Vocaliter

In de Dorpskerk is vorige week dinsdag, 13 april een kort maar prachtig concert gepresenteerd door Wassenaar Vocaliter. Dat concert, dat niet meer dan een goed uur zou duren, gaf de toehoorders alle gelegenheid intens te genieten van het in 1970 opgerichte, ongeveer 80 zangers en zangeressen omvattende Wassenaarse koor. Maar niet minder om te luisteren naar de verbluffende uitvoering van twee muzikale werken. Het ging om “The Simple Symphony” van Benjamin Britten en het prachtig en gezongen lijdensverhaal  “Miroir de peine” van Hendrik Andriessen, uit gevoerd door Amici della Musica. Met in het ontroerende werk van Andriessen als soliste de Belgische sopraan Lilith Verhelst. Wassenaar Vocaliter zong,  geschaard onder en nabij de kansel van de Dorpskerk en begeleid door de strijkers en onder leiding van Frank de Groot, de “Berliner Messe” van de Estlandse componist Arvo Pärt.

Het begin van dit concert was meteen bijzonder pakkend: na zoveel jaren konden we weer luisteren naar “Simple Symphony” en in stilte meezingen met de prachtige melodieën waaruit hij dit werk  in 1934 heeft opgebouwd. Aardig was het, uit het programmaboekje te vernemen dat tandartszoon Britten al liederen componeerde voordat hij kon lezen en schrijven. Zijn nu uitgevoerde symfonie dateert uit 1934. Hij was toen 21.

De samenklank van strijkers en stemmen was heel mooi en het werk als geheel getuigde van een prachtig heel acceptabel modern muzikaal taalgebruik.

Door Robert de Jong