Skip to main content

Recensie 11-04-2014

By 24 april 2014mei 23rd, 2023No Comments

Naar een bericht in de Wassenaarse Krant, 11-04-2014
Wassenaar Vocaliter voert de Johannes Passion uit

De Goede week (de periode tussen Palmzondag en Pasen) is weer begonnen. Voor de muziekliefhebbers betekent dat een van Bachs twee Passionen via de radio dan wel een ‘live’-uitvoering in een kerk of concertzaal. In Wassenaar genoot het publiek afgelopen vrijdagavond in een stampvolle Dorpskerk al van een expressief en muzikaal goed verzorgde uitvoering van de Johannes Passion. Dirigent Frank de Groot, vijf solisten, het orkest ‘Amici della Musica’ en een extra bemenst ‘ Wassenaar Vocaliter namen de honderden aanwezigen mee in deze eerste Passie van J.S. Bach.Door Geert de Rijk

De componist schreef dit werk in 1724 en liet het voor het eerst uitvoeren op Goede Vrijdag en maakte in 1749 nieuwe versies van zijn eigen ‘Johannes’.  Deze passie wordt in het algemeen wat minder vaak uitgevoerd en is ook wat minder bekend bij het grote publiek dan Bachs Mattheus Passion.

Koorvoorzitter Suzanne Wensink verzorgde naast een hartelijk welkomstwoord dan ook een korte toelichting op het uit te voeren werk op vrijdagavond 11 april. Zij zette de opbouw van deze passie uiteen en gaf een paar karakteristieke elementen aan: “De Johannes Passion is wat feller dan de Mattheus maar tegelijk wat ingetogener”. Hierna hoorde het publiek ‘Wassenaar Vocaliter’ bij het openingskoor ‘Herr, unser Herrscher’ nog even wat zoeken naar de balans, waarmee de openingsmaten wat onrustig overkwamen. Tijdens het openingsgedeelte (her)vond het koor met dirigent en orkest wel de harmonie en de balans.

‘Wassenaar Vocaliter’ was voor deze Johannes versterkt en aangevuld met in totaal 20 project- en gastzangers en dat maakte vooral bij de bassen en tenoren het (positieve en merkbare) verschil. De koorzang, die bij de ‘Johannes’ veel van zangers en zangeressen vraagt, bleef op een kwalitatief hoog niveau en groeide tijdens deze uitvoering nog wat dramatische expressie betreft tijdens deze uitvoering.

Het was eveneens genieten van de solisten tijdens deze Johannes Passie, waarbij een er absoluut uitsprong: tenor Falco van Loon. Lyrisch en dramatisch, expressief en ingetogen in aria’s, dragend als evangelist, nagenoeg alles aan Van Loon was van hoge, eenzame klasse. Een misschien wat gewaagde voorspelling:  Falco van Loon kan in de voetstappen treden van een Peter Bartels, of wat langer terug, Kurt Equiluz, als evangelist in Bachs Passionen. In het orkest zorgden eerste violiste Irina Simon-Renes met de overige orkestleden en organist Bert Mooiman voor vlekkeloze ondersteuning van de solisten en het koor Wassenaar Vocaliter in deze Johannes Passion.

Repetitielocatie
Gebouw van de NPB kerk
Lange Kerkdam 46
Wassenaar

Voorzitter | Paul Bakker| tevens 2e penningmeester
Secretaris | Marguérite de Muinck Keizer| tevens vice voorzitter
035-2083545 of 06-24532745| email: secretaris
Penningmeester | Irene Huyts
Algemeen lid | Marie-France Luchsinger
Algemeen lid | Angelien Dees | tevens 2e secretaris
KvK nummer: 40407126
IBAN: NL19 INGB 00002406 26