Skip to main content

Recensie 25-11-2012

By 26 januari 2013mei 23rd, 2023No Comments

Wassenaar Vocaliter voert Bachs Weihnachtsoratorium uit.

De opmaat naar de Kersttijd werd in Wassenaar dit weekend verzorgd door het koor Wassenaar Vocaliter en het orkest Amici della Musica, onder leiding van dirigent Frank de Groot.

Door Geert de Rijk

Het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach
In een sfeervolle, afgeladen volle Dorpskerk luisterden bijna vijfhonderd mensen op vrijdagavond 23 november naar een uitvoering van de eerste vier delen van het ‘Weihnachtsoratorium’. De datering van Bachs meesterwerk wordt algemeen toegeschreven aan de periode Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. De componist putte bij de opbouw van dit religieuze (-de geboorte van Christus-) werk rijkelijk uit zijn eerdere wereldlijke en geestelijke cantates. De evangeliedelen van het Weihnachtsoratorium zijn ontleend aan de Bijbel en werden gezongen door de evangelist (Jan Willem Schaafsma). De rol van Maria werd ingehouden en stijlvol verzorgd door de alt (Charlotte Stoppelenburg). De twee overige solisten, bariton Robbert Muuse en sopraan Renate Arends, waren vooral samen goed op dreef in het vierde deel van het Weihnachtsoratorium. De (vooral religieuze) teksten zeggen de moderne mens wellicht niet zo veel meer, maar de pracht van Bachs muziekwerken staat in deze tijd nog recht overeind voor de vele honderden luisteraars.
Na een hartelijk welkomstwoord door koorvoorzitter Wensink aan alle muziekliefhebbers en de sponsoren begon dirigent Frank de Groot met Wassenaar Vocaliter, het orkest en de solisten aan de eerste uitvoering in 2012 van Bachs Weihnachtsoratorium. Dat het koor en de ‘Amici della Musica’ als een veer gespannen waren, viel bij het ‘Jauchzet, frohlocket’ nog te horen. De afstemming tussen koor en orkest verliep nog niet optimaal bij het begin maar al zingend en spelend kwam de muzikaliteit alsnog mooi samen. Het eerste recitatief van tenor Schaafsma klonk meteen ingetogen en werd keurig secco gezongen. De basso continuo begeleiding daarbij door cellist Hans Woudenberg en organist Geerten van de Wetering was meteen van een hoog niveau, dat dit drietal de hele uitvoering lang wist vol te houden. De violisten werden aangevoerd door Wassenaars ‘eigen’ Irina Simon-Renes als concertmeester, die hiervoor net op tijd was teruggekeerd van een tournee door Duitsland. Binnen het orkest Amici della Musica viel het grote aantal jonge vrouwen op, dat op een kwalitatief hoog niveau met enthousiasme en vakbekwaamheid zat te musiceren. In het tweede deel van dit Weihnachtsoratorium liet dirigent De Groot de klok van de Dorpskerk negen uur netjes uitluiden, alvorens de uitvoering voort te zetten. “Mooi non-vibrato gespeeld en gezongen, precies zoals Bach dat wilde”, liet een bekend Wassenaars cellist aan het einde van dit Weihnachtsoratorium weten. Het wachten is nu alleen nog op de delen vijf en zes bij de eerstvolgende uitvoering door Wassenaar Vocaliter.

Repetitielocatie
Gebouw van de NPB kerk
Lange Kerkdam 46
Wassenaar

Voorzitter | Paul Bakker| tevens 2e penningmeester
Secretaris | Marguérite de Muinck Keizer| tevens vice voorzitter
035-2083545 of 06-24532745| email: secretaris
Penningmeester | Irene Huyts
Algemeen lid | Marie-France Luchsinger
Algemeen lid | Angelien Dees | tevens 2e secretaris
KvK nummer: 40407126
IBAN: NL19 INGB 00002406 26