Skip to main content

Recensie 29-11-2012

By 1 september 2013mei 23rd, 2023No Comments

Donderdag 29 november 2012

Weihnachtsoratorium voor kinderen


• Wassenaar Vocaliter maakt speciale Bach-uitvoering

Door Lyke Burger
MUZIEK * Terwijl de storm de laatste blaadjes rond de oude Dorpskerk probeert los te blazen, lopen zondagmiddag 25 november een heleboel gezinnen met kinderen de kerk in.
Het koor Wassenaar Vocaliter heeft hier afgelopen vrijdagavond de vier eerste delen van Bachs Weihnachtsoratorium uitgevoerd en wil vandaag de gelegenheid aangrijpen om ook jonge kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek. Zij worden dan ook allemaal extra hartelijk verwelkomd.
Elk kind krijgt een tasje met daarin een kleurboekje, stiften en een lampje. De middag ontrolt zich anders dan men gewend is van een concert met muziek van de grote Johann Sebastian! Het is een leuk experiment, want hoe houd je kleine kinderen lang stil bij een concert en nog belangrijker: hoe lukt het je om ze ook nog iets ervan te laten oppikken? Alle lof voor dit koor, dat hier goed over heeft nagedacht.
Als iedereen een plekje heeft gevonden neemt Susanne Wensink, voorzitter van het koor, het woord en spreekt de mensen toe. Vooral de kinderen heet ze welkom en verder natuurlijk alle andere bezoekers zoals ouders, opa’s, oma’s, de vaste planobegeleider van het koor met zijn gezin, vrienden en ook de burgemeester van Wassenaar, die dit graag wil meemaken. Ze vertelt wat over Johann Sebastian als kleine jongen, hoe hij al heel vroeg met componeren begon en dat zelfs ’s nachts stiekem deed bij het licht van de maan. Toen hij groter was, vertelde hij zelfs het hele kerstverhaal door middel van muziek, die hij netjes opschreef zodat anderen die noten konden zingen en spelen. En dit kerstverhaal van Bach op muziek, het Weihnachtsoratorium, zullen ze nu laten horen. Daarna stelt Susanne het koor en het orkest aan de kinderen voor. Ze laat de sopranen opstaan om hoge tonen te laten horen en dan zijn de alten, tenoren en bassen elk als aparte groep aan de beurt. Ook van het begeleidende orkest laat ze enkele instrumenten klinken. En dan is ineens bij het schetteren van de trompetten, het geroffel op de pauken en een dromerig wiegeliedje op de viool het luisteren van de kinderen bijna voelbaar. Want net zoals je het duidelijk merkt als kinderen afgeleid worden of zich vervelen, ook hun volle aandacht kan héél intens zijn. Ze legt uit dat dirigent Frank de Groot alles leidt, hij is de meester, de baas bij de uitvoering. ‘Als er iets fout gaat, zwaait er wat (!).’ En tenslotte staan de vier zangsolisten even op, de vertellers van het kerstverhaal.

VIER DELEN
En dan begint de muziek. Men heeft vier delen, die in hun geheel gespeeld toch best veel tijd vergen, inkort. Sommige nummers worden overgeslagen en bij de meeste worden de herhalingen niet uitgevoerd. Is Bach voor volwassenen al vaak een lange zit, voor kinderen is het dat natuurlijk helemaal! En er is tijdens het concert meer te doen voor de kinderen. Ze kunnen de prenten van het kerstverhaal in het gekregen boekje inkleuren. Dat gebeurt heel geconcentreerd, merk ik om me heen. De opstaande rand van de kerkbanken, waar doorgaans de psalmen- en gezangenboekjes staan, fungeren nu als schildersezels! Boven de kansel worden door middel van een PowerPointpresentatie steeds verschillende kleurrijke tekeningen met taferelen uit het kerstverhaal vertoond. Verder zitten er in de uitgedeelde zakjes kleine lampjes, die de kinderen kunnen aansteken en waarmee ze lekker kunnen gaan zwaaien. Jammer is wel, dat de dirigent zelf geen interactie met de kinderen onderhoudt. Als je kinderen meer wil invoeren in deze best moeilijke materie, is juist een dirigent de aangewezen persoon daarvoor! Die kans moet je niet laten liggen. En wellicht zou ook de aandacht nog beter gevangen kunnen worden als je de solisten, die de recitatieven en de aria’s in het Duits zingen, zelf eerst even in gewoon Nederlands laat vertellen wat ze in het volgende stukje via de muziek gaan zeggen. Ik denk dat kinderen dan ook langer geboeid kunnen zijn en blijven luisteren naar wat er klinkt. Maar dat zijn misschien aandachtspunten voor een volgende keer, want over het geheel genomen is het een vrolijke en ontspannen middag. Ik zie om me heen veel kinderen ingespannen kleuren, soms ineens luisteren en ik zie een enkeling die enthousiast een beetje mee gaat dirigeren, fantastisch! Aan het eind geeft Susanne gelukkig nog wat extra aandacht aan de gekregen lichtjes, die nog teveel op schoot of in de tas zijn blijven liggen. En ze komen dan echt tevoorschijn! Er wordt lekker mee gezwaaid op de soms dansante muziek van Bach en een paar kinderen zetten het lampje gewoon op het hoofd. Een leuk en feestelijk gezicht. Ik denk dat Wassenaar Vocaliter met stuk voor stuk goede zangsolisten en mooi begeleid door orkest Amici della Musica, geslaagd is in deze opzet. Zoiets verdient herhaling!

Wassenaar – Onze Dorpskerk stond afgelopen weekend in het teken van het Weihnachts Oratorium van componist Johann Sebastian Bach. Dit muziekstuk werd ten gehore gebracht door het koor van Wassenaar Vocaliter met begeleidend orkest.

Geplaatst door Hester Dolkens

Er vonden twee uitvoeringen plaats, de eerste op vrijdagavond 23 november en daarnaast een speciale uitvoering op zondag 25 november, welke het karakter had van een familieprogramma. Wij waren aanwezig bij deze uitvoering en werden geraakt door de prachtige muziek en de goede organisatie.
In het muziekstuk het Weihnachts Oratorium vertelt Bach met zijn melodieën en libretto de emotie van
het verhaal van de geboorte van Jezus. Om dit stuk goed te kunnen uitvoeren zijn er 26 muzikanten
nodig, vijf zangers en zangeressen, en een koor. In de tijd van Bach deden er in het koor ook kinderen
mee, vandaar dat er nu speciaal rekening met hen werd gehouden. De kleintjes waren meer dan
welkom en kregen vóór alle vier uit te voeren delen van het muziekstuk een korte uitleg van het
gezongen verhaal. Ook werden zij bij binnenkomst onthaald op een tasje vol leuke spulletjes. Er zaten
viltstiften in en een speciaal voor dit concert gedrukt boekje met informatie over het stuk en haar
componist Johann Sebastian Bach, daarnaast enkele mooie plaatjes om te kleuren, waar gretig gebruik van werd gemaakt.
Ouders en kinderen zaten ademloos te luisteren en iedereen genoot volop van de prachtige klanken van het orkest, het koor en de zangers. De uitvoering van het muziekstuk werd geleid door dirigent Frank de Groot, ook dirigent van het Wassenaar Vocaliter. Begeleidende zangers waren de sopraan Renate Arends, alt zangeressen waren Charlotte Stoppelenburg en Ginette Puylaert, tenor Jan-Willem Schaafsma en bas/bariton Robbert Muuse. Het orkest Amici della Musica is een groep instrumentalisten die voor elk concert-project persoonlijk door de dirigent worden uitgenodigd.

Repetitielocatie
Gebouw van de NPB kerk
Lange Kerkdam 46
Wassenaar

Voorzitter | Paul Bakker| tevens 2e penningmeester
Secretaris | Marguérite de Muinck Keizer| tevens vice voorzitter
035-2083545 of 06-24532745| email: secretaris
Penningmeester | Irene Huyts
Algemeen lid | Marie-France Luchsinger
Algemeen lid | Angelien Dees | tevens 2e secretaris
KvK nummer: 40407126
IBAN: NL19 INGB 00002406 26