Skip to main content

Recensie 26-11-2014

By 2 december 2014mei 23rd, 2023No Comments

De Wassenaarse krant, 3 december 2014

Graupner, Mozart en Hasse uitgevoerd door Wassenaar Vocaliter

Een kleine zeven maanden na de uitvoering van Bach’s Johannes Passion voerde Wassenaar Vocaliter vier werken voor koor, orkest en solisten uit op woensdagavond 26 november. Een stampvolle Dorpskerk mocht genieten van barokmuziek van twee van Bachs (-Duitse-) tijdgenoten: Christoph Graupner en Johan Adolf Hasse. Daarnaast waren het ‘Te Deum’ en het ‘Ave Verum’  van Mozart in dit programma opgenomen. Een hele zomer en een groot deel van het najaar repeteren door Wassenaar grootste koor wierp ook deze keer weer goede, en muzikale,  vruchten af.

Door Geert de Rijk

Het ‘Magnificat’ van Graupner kent meteen bij de openingsmaten al een prominente rol toe aan de trompettist en paukenist, waarna de koorinzet volgt van eerst de sopranen, gevolgd door alten en tenoren. De musici van orkest ‘Amici della Musica’ lieten een stemmige en sprankelende opening horen, waartegen het koor eerst wat bescheiden en ingetogen af stak. Na de twee soli door tenor Adrian Fernandez en sopraan Titia van Heyst was Wassenaar Vocaliter warm en helemaal ingezongen en liet dat goed horen bij de inzet van ‘Fecit potentiam in bracchio suo’. Een welgemeend en hartelijk applaus rees dan ook al op  vanuit de kerkbanken na deze opening met dit koorwerk van Graupner.

Aansluitend volgden Mozarts ‘Ave Verum’ en dienst ‘Te Deum’. Beide werken zijn erg bekend en worden veel uitgevoerd, dat maakt het erg lastig om deze uitvoeringen niet ‘volgens het boekje’  te doen, maar juist een eigen accent te geven.

Het onbekende, en daarmee verrassende, werk volgde dan ook na de pauze. De mis in D van Johan Adolf Hasse kende een sprankelende en vlotte opening door de orkestleden. In deze mis was ook een meer prominente rol weggelegd voor de organist van deze avond, Pietro Paganini. Na een ingetogen Kyrie (‘Heer, ontferm U’) volgde een jubelend Gloria, waarin vnuit het orkest de accenten werden gezet door wederom de paukenist en de twee hoornisten. Het hemels momentje in dit Gloria werd verzorgd door sopraan Van Heyst, met hoge, parelende noten die rechtstreeks hemelwaarts leken op te stijgen. Met twee benen weer op aarde terug bracht tenor Adrian Frenandez alle aanwezigen met zijn solo, waarna het koor dit Gloria als een echte jubelzang afsloot.

In het afsluitende Agnus Dei (‘lam Gods’) liet Wassenaar Vocaliter nog een klein deeltje a-capella gezongen horen en ook dit was een groot genoegen voor het publieksoor. Op woensdagavond 19 april 2015 voert Wassenaar Vocaliter een cantate ( ‘Herr deine augen sehen’) van Bach uit.

Repetitielocatie
Gebouw van de NPB kerk
Lange Kerkdam 46
Wassenaar

Voorzitter | Paul Bakker| tevens 2e penningmeester
Secretaris | Marguérite de Muinck Keizer| tevens vice voorzitter
035-2083545 of 06-24532745| email: secretaris
Penningmeester | Irene Huyts
Algemeen lid | Marie-France Luchsinger
Algemeen lid | Angelien Dees | tevens 2e secretaris
KvK nummer: 40407126
IBAN: NL19 INGB 00002406 26